Bokslutskommuniké 2015-01-01 – 2015-12-31

February 24, 2016
Regulatorisk
Sammanfattning av perioden 1 januari – 31 december 2015

· Omsättningen uppgick till 946 KSEK (472 KSEK)
· Resultat efter finansiella poster uppgick till -4 002 KSEK (-2 861 KSEK)
· Årets resultat uppgick till -4 002 KSEK (-2 861 KSEK)
· Vinst per genomsnittligt antal aktier efter utspädning -1,06 SEK (-15,45 SEK)
· Soliditeten uppgick per den 31 december 2015 till 46% (9%)
· Kassaflödet från den löpande verksamheten och investeringsverksamheten uppgick till 5 911 KSEK    (1 649 KSEK).

Sammanfattning av perioden 1 oktober – 31 december 2015

· Omsättningen uppgick till 208 KSEK
· Resultat efter finansiella poster uppgick till -1 318 KSEK
· Vinst per genomsnittligt antal aktier efter utspädning -0,25 SEK
· Soliditeten uppgick per den 31 december 2015 till 46%
· Kassaflödet från den löpande verksamheten och investeringsverksamheten uppgick till -1 509 KSEK.

Väsentliga händelser under perioden 1 januari – 31 december 2015

Januari-mars

  • Honoprof Science & Technology blev Insplorions distributör för den kinesiska marknaden i januari. Honoprof har lokalkontor i de viktigaste områdena i Kina och är specialiserade på försäljning av vetenskapliga mätinstrument.
  • Najran University i Saudiarabien beställde ett Insplorion XNano-system. Det var den första instrumentförsäljningen till Mellanöstern.
  • Insplorions moderpatent ”Sensors using localized surface plasmon resonance (LSPR) blev godkänt i Japan.

April-juni

  • Insplorion blev en av finalisterna som årets Nanoföretag på Swedish NanoForum.
  • Den 23 april godkändes Insplorion AB för notering på AktieTorget.
  • Den 25 maj bolagets listningsemission. Nyemissionen tecknades till omkring 70 miljoner kr av mer än 1000 tecknare som motsvarade en teckningsgrad på nästan 810 %. Insplorion tillfördes 9,6 miljoner kronor före emissionskostnader där emissionskostnaderna uppgick till 1,1 miljoner.
  • Vinnova beviljade två utvecklingsbidrag där Insplorion är involverad. Dels ett för batterisensorprojektet och dels för ett projekt med Chalmers och Akzo Nobel för utveckling av nya grafen-baserade vattenreningsfiler. Sammanlagt uppgick bidragen till projekten till 1 MSEK.
  • Insplorions tidigare största ägare, Almi Invest AB tillsammans med Almi Invest Västsverige AB sålt hela sitt innehav motsvarande 15,5% av bolaget, till en grupp av 12 investerare.

Juli-september

  • Försäljningsorganisationen har förstärkts genom anställning av Jenny Andersson som teknisk säljare.
  • Tillverkningsprocessen för sensorer har uppgraderats och sker nu i större batcher med färre manuella steg, vilket ger färre tillverkningsfel. Totalt innebär detta lägre tillverkningskostnad per sensor.
  • Insplorions medgrundare Christoph Langhammer fick en artikel publicerad i Nature Materials med ett arbete där enskilda nanopartiklar studerats med Insplorions NPS teknologi som bas.
  • Batteriprojektet har gått in i en mer aktiv fas genom anställning av David Johansson och tester har inletts där Insplorions teknologi används för övervakning av Li-jon-batterier.

Oktober-december

  • Andreas Dahlin, docent i gruppen Bionanofotonik, Teknisk Fysik på Chalmers tekniska högskola, har köpt ett nedskalat Insplorion XNano 2 system. Dahlingruppen är en viktig referenskund inom nanoplasmonik, och blir även en viktig samarbetspartner för produktutvecklingsprojekt.
  • Insplorion har tecknat avtal med Paralab för instrumentförsäljning i Portugal. Paralab har sedan 1992 bedrivit försäljning och support av vetenskaplig utrustning och är Portugals största distributör inom detta område. De har ett team med god teknisk kunskap och ett brett sortiment där Insplorions mätinstrument passar väl in.
  • Insplorion har tecknat avtal med LOT-QuantumDesign GmbH för instrumentförsäljning i Tyskland och Österrike. LOT-QuantumDesign har i över 45 år varit en av de ledande europeiska distributörerna av högteknologiska instrument för vetenskaplig, akademisk och industriell forskning. Bolaget har 140 medarbetare i sin europeiska organisation och produkterna omfattar system för biovetenskap, materialkarakterisering, spektroskopi och bildbehandling.
  • Insplorions kund Nam-Joon Chos forskargrupp på Nanyang Technological University i Singapore har i tidskriften Small publicerat sitt arbete om hur viruspartiklar för drug delivery karakteriserats med hjälp av Insplorions mätteknik.

Väsentliga händelser efter periodens utgång

  • Inga väsentliga händelser har skett efter periodens utgång.

VD-kommentar

Under sista kvartalet 2015 har vi inom affärsområdet Instruments fortsatt att stärka försäljningsorganisationen med två nya distributörsavtal i Europa. Vi har nu den bästa tänkbara representationen på den viktiga tyska marknaden med LOT-QuantumDesign. Sedan avtalet slöts har vi haft två utbildningstillfällen med LOTs representanter och de har även tillsammans med oss besökt och knutit kontakten med vår referenskund på Karlsruhe Institute of Technology (KIT). Det är en relation som de som distributör kommer ha stor nytta av i den fortsatta bearbetningen av den tyska marknaden. I detta sammanhang är det extra roligt att KIT varit aktiva och framgångsrika den senaste tiden med Insplorions instrument. Bland annat har de på Dresden Sensor Symposium i december presenterat hur de med sina smarta ytbeläggningar kan göra gassensorer 10 gånger känsligare och specifika för olika gaser. Detta är intressant inte bara som referens för vår instrumentförsäljning utan även något som kan bli användbart för Insplorions gassensorprojekt inom affärsområdet Sensor Systems.

Distributörsavtal har även slutits för den portugisiska marknaden med Paralab, där det är intressant att se hur deras tyngre profil inom katalys och gasmätningar kommer att synas i försäljningen.

Det var upplyftande att avsluta kvartalet med en försäljning till Dahlingruppen på Chalmers, speciellt med tanke på att de är duktiga på instrumentdesign och nanoplasmonik och har kapacitet att bygga sina egna instrument. Att de väljer att köpa huvuddelarna i vårt XNano 2 system för att kombinera med sin egen uppställning är ett styrkebesked för våra produkter. Likaså kommer den nu nära kontakten med gruppen vara fruktbar både ur ett marknadsförings- och produktutvecklingsperspektiv.

Inom affärsområdet Sensor Systems har vårt batterisensorprojekt utvecklats väl. Projektet har krävt en del mätcellsutveckling och i detta arbete har ett samarbete med professor Kristina Edström och universitetslektor Fredrik Björefors från Uppsala Universitet inletts. Edströms grupp är ledande i Sverige på Li-jon battericeller. Idag genomförs optiska mätningar på Li-jon celler med transparent skikt där den optiska signalen korreleras och jämförs med klassisk voltmetrisk mätning. På sikt är huvudspåret att belägga optiska fibrer med Insplorions nanopartiklar som därpå skall placeras i battericellen vid tillverkning. Valet av denna huvudstrategi har blivit tydlig i dialog med både tillverkare av Li-jon batterier och med batterikompetenscenter. Arbetet med att belägga optiska fibrer med Insplorions nanopartiklar är inlett och kommer fortgå under 2016.

Inom membranprojektet för vattenrening har ytterligare resultat påvisat hur väl Insplorions mätteknik kan användas för analys och karakterisering av smarta membran. Det är ännu för tidigt att avgöra om dessa membran kommer att kunna användas industriellt och om Insplorions mätteknik kommer att användas för styrning av dem. Däremot har det redan framkommit resultat som påvisar hur väl Insplorion mätteknik ger kompletterande information till den andra mätmetoden i projektet, Biolin Scientifics Q-Sense instrument, som i sig är viktiga referensresultat för affärsområdet Instruments.

För Sensor Systems gastillämpningar har applikationsområdet luftkvalitetsensor kartlagts ytterligare och initiala referensmätningar börjat genomföras. Behovet av luftkvalitetssensorer har visat sig vara större än vad som tidigare bedömts. Utöver bärbara luftkvalitetsmätare för hälsomedvetna individer i städer med luftföroreningsproblem har kontakter med fordonsindustrin pekat på behovet av samma sensorer för styrning av fordons kupéventilation. Likaså har även behovet av betydligt fler och effektivare sensorer än vad städer har tillgång till idag för sin trafikplanering identifierats som ett eget användningsområde för samma sensor. Främst gäller det noggrannare mätning av gaserna kvävedioxid, svaveldioxid och marknära ozon där kraven handlar om billigare och stabilare sensorer än vad som finns på marknaden idag. Våra initiala mätningar ger ett tydligt proof of principle men de påvisar också behovet av olika ytbeläggningar för att trimma känslighet och selektivitet för de olika gaserna, ett arbete som kommer fortgå under 2016.

Vi befinner oss i en spännande fas i bolagets utveckling, där organisationen för affärsområdet Instruments börjar komma på plats och där vi inom Sensor Systems börjar se tydligare möjligheter till affärer inom både våtkemiska- (battericeller) och gastillämpningar (luftkvalitet), vilket bäddar för ett spännande 2016.

Patrik Dahlqvist, VD

Resultat och ställning

Omsättningen har lite drygt dubblerats gentemot föregående år. Resultatutvecklingen var negativ till följd av den planenliga satsningen på försäljning, marknadsföring och organisationsutveckling. Detta blev möjlig i samband med Bolagets notering och är de främsta orsakerna till de högre kostnaderna under året.

Bolagets finansiella ställning och likviditet är fortsatt god efter den nyemission som gjordes i samband med noteringen på Aktietorget i juni. Likvida medel uppgick per den 31 december till 7 927 KSEK (2 016 KSEK).

Bolagets räntebärande skulder uppgår till 5 249 KSEK (5 421 KSEK).

Kassaflödet för perioden (1 jan- 31 dec) uppgick till 5 911 KSEK varav kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -3 493 KSEK. Fjärde kvartalet genererar ett negativt kassaflöde på totalt -1 509 KSEK, varav negativt kassaflöde från den löpande verksamheten på -1 027 KSEK, medan resterande kommer från investeringar och amorteringar.

Moderbolaget

Moderbolagets omsättning för perioden 1 januari – 31 december uppgick till 1 317 KSEK

(472 KSEK) och resultat efter finansiella uppgick till -4 002 KSEK (-2 861 KSEK).

Aktien

Per den 31 december 2015 uppgick antal aktier till 5 025 585.

Optionsprogram för nyckelpersoner

Bolaget har två av bolagstämman beslutade personaloptionsprogram, 2013/2017 och 2015/2018.

Fullt utnyttjat omfattar optionsprogrammen 255 000 aktier, motsvarande 5,1% av aktierna.

Förslag till utdelning

Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för verksamhetsåret 2015.

Principer för bokslutskommunikéns upprättande

Rapporten har upprättas i enlighet årsredovisningslagen och med tillämpning av Bokföringsnämndens allmänna råd BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3). För immateriella tillgångar har aktiverings-modellen i det allmänna rådet tillämpats. Bolagets tillgångar och skulder upptas till anskaffningsvärdet respektive nominellt värde om ej annat framgår. Detta är bolagets första rapportperiod och därför finns inga jämförelsesiffror för motsvarande period 1 oktober – 31 december föregående år.

Granskning av revisor

Bokslutskommunikén har inte varit föremål för granskning av bolagets revisor.

Kommande finansiella rapporter

2016-05-12                            Delårsrapport för första kvartalet 2016

2016-08-24                            Delårsrapport för andra kvartalet 2016

2016-11-09                            Delårsrapport för tredje kvartalet 2016

2017-02-23                            Bokslutskommuniké 2017

Årsstämma

Årsstämma hålls den 6 april 2016 i Göteborg.

Avlämnande av bokslutskommuniké

Göteborg den 24 februari 2016

Insplorion AB (publ)

Styrelsen

Jan Wahlström                      Styrelseordförande

Gunilla Almgren                    Ledamot

Bengt Belfrage                     Ledamot

Caroline Pamp                      Ledamot

Tillbaka till alla nyheter